środa, 27 kwietnia 2011

Uwielbiam bazary warzywne.


Uwielbiam je. Wchodzisz i zaczynasz łączyć obrazy. 
Powstaje w twojej głowie sos. Idziesz dalej i już widzisz zupę.
Taka sytuacja przytrafiła mi się właśnie dziś. 
Szedłem ulicą, a zapach przyciągnął mój wzrok. Tak, zapach przyciągał wzrok. 
Wszedłem na bazar. Otoczyły mnie zapachy. Rozgrzane pomidory, koper, rodzynki i zboża. Świat zawirował. Wygrzebałem z torby reklamówkę i rozeznałem się w cenach. 
Dziś ugotujemy zupę.
Hiszpańsko-polską zupę pomidorową z melisą.

Składniki:
(warzywa ładne, średniej wielkości)

  • ½ selera
  •  2 marchewki
  •  ½ pora
  •  pietruszka
  •  pęczek kopru
  •  pęczek natki pietruszki
  •  mały pęczek lubczyku
  •  kilka świeżych listków bazylii i melisy cytrynowej (najlepiej młode czubki)
  •  ½ łyżeczki suszonego oregano
  •  ½ białej cebuli
  •  2 ziarenka ziela angielskiego
  •  2 liście laurowe
  •  puszka włoskich pomidorów (całe, bez skórki)
  •  puszka pomidorów koktajlowych (całe, mogą być ze skórką)
  •  kubek gęstej śmietany - Piątnica 18%
  •  łyżeczka musztardy
  •  łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Łowicz 30%
  •  2 łyżeczki Vegety
  •  2 kostki rosołowe Knorr z pietruszką i lubczykiem
  •  ½ kostki rosołowej Winiary z zielem angielskim i liściem laurowym
  •  średnio mielony pieprz
  •  sól morska

Pamiętaj, że ładne produkty, to dobry smak.


Sposób przygotowania:

  • Obierz warzywa (pokrój na mniejsze kawałki w zależności od potrzeb) i zalej je zimną wodą. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Zioła jeszcze czekają! Gotuj na małym ogniu.
  •  Cebula. Obierz, umyj, urwij korzenie, ale nie odcinaj nasady. Opal nad palnikiem i dodaj do reszty warzyw.
  •  W małym garnuszku rozpuść kostki. Przelej przez gazę włożoną do sitka – pozbędziesz się syfnego tłuszczu i śmieci z kostki. Wlej do warzyw. Gotuj pod przykryciem na najmniejszym ogniu ok. 45min. Pod koniec wrzuć posiekany koper, natkę pietruszki, lubczyk, bazylię i melisę (zostaw kilka listków do dekoracji). Ugnieć je wcześniej w dłoniach, żeby wydobyć  więcej aromatu. Dodaj oregano. Nazwijmy to rosołem. W razie potrzeby dodaj Vegety.
  •  Do osobnego garnka wlej wszystkie pomidory. Dodaj łyżkę oliwy, musztardę i 0,5L wody. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Odparuj większość wody. Płyn ma być dość gesty. Jeśli jest zbyt blady, dodaj koncentratu. Odstaw do częściowego ostygnięcia.
  •  Z rosołu wyrzuć pora, selera i korzeń pietruszki. Została marchew, cebula, natki i zioła, tak? Dodaj pieprz i, w razie potrzeby, sól.
  •   Pomidory przelej na sitko i przecieraj do rosołu, aż zostaną tylko szypułki i skóry. Delikatnie zagotuj.
  •  Makaron gotuj w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i przelej wodą. Proponuję koraliki Lubelli. Ok. 100ml/os. Przy 4 osobach zalecam dorzucić dodatkowo o 100ml więcej. Używam mililitrów, ponieważ korzystam z miarki po płynie do prania.
  •  Wsyp makaron do miseczek lub talerzy i zalej zupą. Pierwsza łyżka z samego dna garnka! Dodaj 2 łyżki śmietany i udekoruj listkiem świeżej melisy.


Pamiętaj, że długie gotowanie, to dobry smak jednak…

Hiszpańsko-polska zupa pomidorowa z melisą jest zupą kapryśną. Postaraj się, żeby była ładna – to łagodzi jej temperament.

Pamiętaj, że ładny wygląd, to połowa dobrego smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz